Θεραπευτικές παρεμβάσεις PDF Εκτύπωση E-mail

Τα αποτελέσματα από τα περισσότερα προγράμματα πρόληψης σε ομάδες πληθυσμού, που έχουν αξιολογηθεί επιστημονικά, δεν φαίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκά για τον επιπολασμό της παχυσαρκίας. Ωστόσο, υπάρχουν παραδείγματα επιτυχημένων προγραμμάτων για ενήλικες και παιδιά.

Σύμφωνα με Σουηδική έρευνα, επιστημονικές αξιολογήσεις των μεθόδων θεραπείας για την παχυσαρκία δείχνουν ότι:

 

  • Αλλαγές των διατροφικών συνηθειών μέσω διατροφικής συμβουλευτικής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του βάρους της τάξης των 3 έως 10 κιλών  κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους (ή 10% του σωματικού βάρους στα παιδιά). Τα  μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι αβέβαια.
  • Η τακτική άσκηση συμβάλλει στη μείωση του βάρους.
  • Στρατηγικές πρόληψης που συνδέονται με την αλλαγή συμπεριφοράς σε συνδυασμό με αλλαγές στη διατροφή και η άσκηση μπορεί να οδηγήσουν σε πιο ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αν οι υποστηρικτικές  παρεμβάσεις συνεχιστούν  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Θεραπεία βασιζόμενη στον έλεγχο βάρους έχοντας συχνά ως αποτέλεσμα την μόνιμη απώλεια βάρους 10% ή περισσότερο του αρχικού βάρους.
  • Δίαιτες VLCD (Very Low Calorie Diets) 6 έως 12 εβδομάδων αποφέρουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τις συμβατικές δίαιτες χαμηλών θερμίδων. Σε μελέτες διαιτών VLCD για 1 έως 2 έτη (συνήθως περιοδική), σημειώθηκε μια διατήρηση απώλειας βάρους λίγων κιλών  περισσότερων  σε σχέση με αυτών της θεραπείας, με μια ισορροπημένη δίαιτα μόνο.
  • Φαρμακολογική θεραπεία με ορλιστάτη ή σιβουτραμίνη αποφέρουν μια μέση απώλεια βάρους από 2 έως 5 κιλά -  πέραν αυτού θα επιτευχθεί μόνο μέσω της δίαιτας και της άσκησης. Σε κλινικές μελέτες, περίπου το ένα πέμπτο από αυτούς που άρχισαν φαρμακευτική αγωγή έχασαν περίπου 10% του βάρους, σε σύγκριση με το ήμισυ από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
  • Τα επιστημονικά στοιχεία για ένα ευρύ φάσμα των εναλλακτικών μεθόδων ιατρικής που υπάρχουν είναι λίγα ώστε  να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα  αυτών των μεθόδων στην παχυσαρκία.
  • Συνήθως η απώλεια βάρους δεν είναι μόνιμη. Μέσα σε λίγα χρόνια οι περισσότεροι που είχαν αρχικά καταφέρει να χάσουν βάρος, επέστρεψαν στο αρχικό. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ανάπτυξη και η εκτίμηση  μακροπρόθεσμων θεραπειών που στοχεύουν στην μόνιμη απώλεια βάρους.
  • Η χειρουργική θεραπεία είναι μια επιλογή σε σοβαρά παχύσαρκους ασθενείς. Κατά μέσο όρο, μειώνεται το βάρος κατά περισσότερο από 25% έως και 5 χρόνια μετά την επέμβαση. Μετά από 10 χρόνια, μια απώλεια βάρους περίπου 16% παραμένει, κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 20 κιλά. Αυτό παρέχει σημαντικά κέρδη για την υγεία και την ποιότητα των ζωής του ασθενούς. Η παρέμβαση, ωστόσο, εμπεριέχει κινδύνους επιπλοκών.