Χοληστερίνη PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 05 Φεβρουάριος 2011 17:47

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη αποτελεί βασικό συστατικό της μεμβράνης των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, όπου χρησιμεύει στη διατήρηση της ρευστότητας αλλά ταυτόχρονα και της συνοχής τους.

Η χοληστερίνη κυκλοφορεί και στο αίμα μας και πιο συγκεκριμένα στο πλάσμα, συνδεδεμένη όμως με πρωτεΐνες, σχηματίζοντας έτσι τις λιποπρωτεΐνες .

Επιπλέον, είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων και στη δημιουργία των ιστών των κυττάρων. Σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες χρησιμεύει ως πρώτη ύλη, όπως στην παρασκευή της βιταμίνης D και το σχηματισμό ορμονών, όπως η κορτιζόλη, τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη κ.α.

Βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ιστούς που είτε την παράγουν είτε έχουν πυκνές μεμβράνες, για παράδειγμα στο συκώτι, τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο.

Μέρος της χοληστερίνης που χρειάζεται ο οργανισμός μας το παίρνει από τροφές (ζωικές κυρίως) το μεγαλύτερο όμως ποσοστό το συνθέτει στο συκώτι.

΄΄Καλή΄΄ και ΄΄κακή΄΄  χοληστερίνη

Ακούμε ολοένα και πιο συχνά να γίνεται λόγος για την ΄΄καλή΄΄ και την ΄΄κακή΄΄  χοληστερίνη. Τι είναι όμως;

Η "καλή" χοληστερίνη ή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), μεταφέρει τη χοληστερίνη από τις αρτηρίες μας προς το συκώτι όπου αποικοδομείται και απεκκρίνεται στη χολή. Έτσι ένα υψηλό επίπεδο καλής (HDL) χοληστερίνης έχει προστατευτικό ρόλο για τις αρτηρίες μας.

Η "κακή" χοληστερίνη ή λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) μεταφέρει τη χοληστερίνη από το συκώτι προς τους ιστούς του σώματος. Αν υπάρχουν υψηλά επίπεδα κακής (LDL) χοληστερίνης στο αίμα, μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αγγείων, συμβάλλοντας στη δημιουργία των αθηρωματικών πλακών (βλ. παρακάτω) με αποτέλεσμα την στένωσή τους. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος που διατρέχει κάποιος να εκδηλώσει στεφανιαία νόσο.

Αθηρωματικές πλάκες

O μηχανισμός με τον οποίο η χοληστερόλη εναποτίθεται κάτω από το επιθήλιο των αρτηριών, δημιουργώντας τις αθηρωματικές πλάκες δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος. Φαίνεται ότι η οξείδωση της LDL προκαλεί τοπική φλεγμονή στο αγγείο με αποτέλεσμα την καταστροφή του ενδοθηλίου (που καλύπτει το εσωτερικό του αγγείου) και τη διείσδυση της οξειδωμένης LDL κάτω από το ενδοθήλιο. Η διείσδυση αποτελεί το πρώτο στάδιο της δημιουργίας των αθηρωματικών πλακών, ενώ στη συνέχεια επικάθονται και άλλα συστατικά όπως ασβέστιο.

Γίνεται φανερό επομένως, ότι είναι σημαντικό η κακή (LDL) χοληστερίνη να παραμένει χαμηλή και η καλή (HDL) χοληστερίνη να παραμένει υψηλή. Παράλληλα η αντιοξειδωτική προστασία των αγγείων μας μέσω της σωστής διατροφής αλλά και της αποφυγής επιφόρτισής τους με επιπλέον οξειδωτικό φορτίο όπως γίνεται πχ από το κάπνισμα, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της δημιουργίας των αθηρωματικών πλακών.

Βέβαια, και τα πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης δεν είναι επιθυμητά, καθώς έχουν συνδεθεί με ορμονικές ανωμαλίες, κατάθλιψη κ.α

 

Πηγές

“Αρχές Φυσιολογίας” R.Berne, M.Levy, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης,2002

“Η θεωρία της αθηροσκλήρωσης με εμπλοκή του PAF” Δημόπουλος Κ., Καραντώνης Χ, Αντωνοπούλου Σ.  http://www.chem.uoa.gr/research/PAF_greek.htm 

“Do free radicals play causal role in atherosclerosis? Low density lipoprotein oxidation and vitamin E revisited.” Etsuo Niki,  J Clin Biochem Nutr.2011; 48(1):3-7

“Cholesterol and affective morbidity” Coryell et al., Psychiatry Res 2010 ;175(1-2):78